Informatie en Tips!
Polyester
Aanplant
1. Verwijder direct na ontvangst al het verpakkingsmateriaal
2. Plaats de plantenbak op een stabiele ondergrond
3. Boor 1 of meerdere gaten in de bodem voor een optimale drainage
4. Dek de boorgaten af met worteldoek ter voorkoming wegslibben potgrond
5. Vul de bodem op met een laag van circa 10-15 cm hydrokorrels
6. Vervolgens opvullen met potgrond tot circa 10 cm onder bovenrand
7. Plaats de planten/groen in de plantenbak
8. Verder opbouwen met potgrond tot iets onder bovenrand plantenbak
9. Daarna water geven. Klaar!
Onderhoud polyester plantenbakken
Onze polyester plantenbakken vergen weinig onderhoud. Neem de plantenbak bij vuil af met een lauwwarme vochtige schone vaatdoek. Voor een grondige reiniging bieden wij een Polycare cleaner + protector aan. De polyester cleaner maakt de plantenbakken goed schoon en de protector zorgt voor een vuilafstotend laagje. Hiermee verlengt u de levensduur van de plantenbak en geeft de plantenbak zijn glans terug.
Hoe vaak reinigen?
De reinigingsfrequentie is vergelijkbaar met die van andere materialen. Er is geen algemene richtlijn te geven. Zo heeft de zichtbaarheid van vervuiling te maken met bijvoorbeeld de kleur van de plantenbak, de plaats van de plantenbak, onder de boom, in de schaduw etc. etc..
Cortenstaal
Al onze cortenstaal producten worden ongeroest aangeleverd! De typische bruinrode kleur verschijnt na enkele weken onder invloed van vocht (regen).
Aanplant
1. Plaats de plantenbak op een stabiele ondergrond
2. Dek de drainagegaten af met worteldoek om wegslippen van potgrond te voorkomen
3. Vul de bak met een laag van circa 10 cm grit of puin voor een optimale drainage.
4. Vervolgens opvullen met potgrond tot circa 10-20 cm onder bovenrand (gebruik nooit hydrokorrels in cortenstaal plantenbakken)
5. Plaats de planten/groen in de plantenbak
6. Verder opbouwen met potgrond tot iets onder bovenrand plantenbak
7. Daarna water geven. Klaar!
N.B. vermijd bij aanplant het gebruik van watervasthoudende substraten zoals kleikorrels en hydrokorrels (lavakorrels) bij cortenstaal plantenbakken. Deze substraten zorgen ervoor dat de grond continue nat is en het corrossieproces niet stopt. Dit kan op den duur leiden tot schilfervorming aan de binnen- en buitenzijde van de plantenbak.
Onderhoud cortenstaal plantenbakken
Cortenstaal is een type staal dat is ontworpen om te roesten. Deze roestlaag beschermt het staal tegen verdere corrosie en geeft het een unieke, industriële uitstraling. Hoewel cortenstaal weinig onderhoud vereist, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de levensduur en de uitstraling van je plantenbak te behouden.
Waarom roest cortenstaal?
Cortenstaal roest omdat er een speciale legering in zit die een beschermende roestlaag vormt. Deze laag is dikker en stabieler dan de roest die op gewoon staal ontstaat. Het roestproces kan enkele maanden tot een jaar duren, afhankelijk van de weersomstandigheden.
Regelmatig schoonmaken:
- Verwijder regelmatig bladeren, aarde en ander vuil van de plantenbak met een zachte borstel.
- Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, want deze kunnen de roestlaag aantasten. Lauwwarm water met een zachte borstel is vaak voldoende.
Vermijd stilstaand water:
- Zorg ervoor dat er geen water in de plantenbak blijft staan. Stilstaand water kan leiden tot de vorming van roestvlekken.
Bescherm tegen zuren:
- Vermijd contact met zuren, zoals citroensap of azijn. Deze kunnen de roestlaag aantasten.
Versnellen van het roestproces:
- Wil je dat het roesten sneller gaat? Dan kun je de plantenbak dagelijks besproeien met water, of je bestelt onze roestversneller. Let op: dit kan de omgeving bevlekken.
Wat niet te doen:
- Schuren: Schuren kan de beschermende roestlaag beschadigen.
- Verven: Verven voorkomt het roestproces en gaat in tegen de natuurlijke eigenschap van cortenstaal.
- Hogedrukreiniger gebruiken: Een hogedrukreiniger kan de roestlaag beschadigen.
Aluminium
Aanplant
1. Plaats de plantenbak op een stabiele ondergrond
2. Dek de drainagegaten af met worteldoek om wegslippen van potgrond/hydrokorrels te voorkomen
3. Vul de bodem met 1/4 deel hydrokorrels
3. Vervolgens opvullen met potgrond tot circa 10-20 cm onder bovenrand
4. Plaats de planten/groen in de plantenbak
5. Verder opbouwen met potgrond tot iets onder bovenrand plantenbak
6. Daarna water geven. Klaar!
Onderhoud aluminium plantenbakken
Aluminium gepoedercoate plantenbakken vergen weinig onderhoud. Neem de plantendoek bij vuil af met een lauwwarme vochtige schone vaatdoek. Voor een grondige reiniging bieden wij een Alucare cleaner + protector aan. De cleaner maakt de plantenbakken goed schoon en de protector zorgt voor een vuilafstotend laagje. Hiermee verlengt u de levensduur van de aluminium plantenbak en geeft deze zijn glans terug.
De reinigingsfrequentie is vergelijkbaar met die van andere materialen. Er is geen algemene richtlijn te geven. Zo heeft de zichtbaarheid van vervuiling te maken met bijvoorbeeld de kleur van de plantenbak, de standplaats van de plantenbak (onder de boom, in de schaduw etc.).
Fiberstone
Aanplant
- Plaats de plantenbak op een stabiele ondergrond
- Boor voor buitengebruik 1 of enkele gaten in de bodem en dek deze af met worteldoek om wegslippen van potgrond te voorkomen
- Vul de bak met een laag van circa 5-10 hydrokorrels voor een optimale drainage.
- Vervolgens opvullen met potgrond tot circa 10-40 cm onder bovenrand (afhankelijk van de grootte van de wortelkluit).
- Plaats de planten/groen in de plantenbak
- Verder opbouwen met potgrond tot iets onder bovenrand plantenbak
- Daarna water geven. Klaar!
Keramiek
Aanplant
- Plaats de plantenbak op een stabiele ondergrond: Dit geldt voor alle plantenbakken, dus ook voor keramische.Drainagegaten: Keramische plantenbakken hebben vaak minder grote drainagegaten dan bijvoorbeeld plastic of terracotta. Controleer de grootte en plaats eventueel extra gaten indien nodig.
- Worteldoek: Het gebruik van worteldoek is aan te bevelen om verstopping van de drainagegaten te voorkomen en het verlies van potgrond te beperken.
- Hydrokorrels: Een laag hydrokorrels aan de bodem zorgt voor een goede drainage. Bij keramiek is dit minder essentieel dan bij bijvoorbeeld plastic plantenbakken, maar het kan wel bijdragen aan een betere waterhuishouding.
- Potgrond: Gebruik een potgrond die geschikt is voor de soort planten die je wilt kweken. Zorg ervoor dat de potgrond goed vochtvast is, maar ook voldoende lucht bevat.
- Planten: Plant de planten op de juiste diepte en geef ze voldoende ruimte om te groeien.
- Water geven: Geef de planten direct na het planten goed water. Controleer regelmatig de vochtigheid van de potgrond en pas de watergift hierop aan.
Onderhoud keramische plantenbakken:
Reiniging:
Regelmatig afnemen: Verwijder regelmatig stof en vuil met een zachte, vochtige doek.
Vlekken: Hardnekkige vlekken op ceramische plantenbakken kunnen vaak verwijderd worden met een milde allesreiniger.
Algen en mos: Bij buitengebruik kunnen zich algen en mos op de plantenbak vormen. Deze kun je verwijderen met een speciale reiniger voor keramiek
Vorstbestendigheid:
Ongeglazuurd keramiek: Ongeglazuurd keramiek is poreus en kan bij vorst barsten. Zet deze plantenbakken in de winter binnen of bescherm ze tegen vorst.
Geglazuurd keramiek: Onze ceramische plantenbakken allen geglazuurd en bovendien afgebakken op zeer hoge temperaturen wat de vorstbestendigheid ten goede komt.
Bescherming:
UV-straling: Langdurige blootstelling aan UV-straling kan de glazuurlaag na verloop van tijd doen verkleuren. Woont u in een gebied met veel zon, plaats uw keramische plantenbakken dan op een licht beschaduwde plek.
Samenvatting:
Keramische plantenbakken zijn stijlvol en duurzaam. Door de juiste aanplant en regelmatig onderhoud blijven ze jarenlang mooi. Let bij de keuze van een keramische plantenbak op de vorstbestendigheid en de glazuurlaag. Met de juiste zorg geniet je jarenlang van je keramische plantenbakken.
Terracotta
Aanplant
1. Zorg dat het watergat in de bodem niet verstopt kan raken. Dit kan door gaas op de bodem te leggen. Zo kan het water weglopen en loopt u geen risico dat de pot bij vorst kapot gaat of scheurt.
2. Vervolgens vult u 1/3 van de pot met Hydro korrels. Dit zorgt voor een betere waterhuishouding in de pot daardoor kan uw plant beter groeien.
3. Vervolgens vult u de pot met 2/3 potgrond, samen met de planten/groen.
4. Water geven. Klaar!
Onderhoud terracotta plantenbakken
Onze terracotta plantenbakken zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Het is echter wel aan te raden om terracotta potten bij vorst van de grond af te laten staan. Wanneer de pot geen pootjes of wielen heeft dan adviseren we de pot bij vorst op een plank of onderzetter geplaatst te worden. Zorg er daarnaast voor dat het gat onderin de pot vrij blijft zodat er geen water in de pot kan blijven staan. Water zet bij vorst uit en kan er voor zorgen dat de terracotte potten scheuren of barsten.
Beton (UHPC)
Aanplant
1. Plaats de plantenbak op een stabiele ondergrond
2. Dek de drainagegaten af met worteldoek om wegslippen van potgrond/hydrokorrels te voorkomen
3. Vul de bodem met 1/4 deel hydrokorrels
3. Vervolgens opvullen met potgrond tot circa 10-20 cm onder bovenrand
4. Plaats de planten/groen in de plantenbak
5. Verder opbouwen met potgrond tot iets onder bovenrand plantenbak
6. Daarna water geven. Klaar!
Voor het materiaal beton is er geen onderhoud noodzakelijk om de levensduur van de steen te verlengen. Om esthetische redenen kan het gewenst zijn om de plantenbakken te reinigingen en te onderhouden. Hieronder zijn een aantal aandachtspunten en tips vermeld.
Onderhoud betonnen plantenbakken
Kies het reinigingsmiddel zorgvuldig. Aangeraden wordt ook nog een testje uit te voeren op een gedeelte van de plantenbak dat uit het zicht is, om na te gaan of het oppervlak niet wordt beschadigd. In de regel is het beter twee maal te reinigen met een minder agressief, langzaam werkend product, dan éénmaal met een agressief, snel werkend product. Gebruik hierbij geen schuurspons of schoonmaakmiddelen met schurende bestanddelen of zuurhoudende schoonmaakproducten (zoals antikalk-middelen, (schoonmaak-)azijn, kalkoplossers, cementsluierverwijderaar, zoutzuur etc.), deze moeten zo snel mogelijk met veel water, grondig verwijderd worden om schade tot een minimum te beperken.
Beton is een hard en oerdegelijk materiaal, desondanks moet u voorkomen dat er zware, harde of scherpe voorwerpen op het betonoppervlak vallen hetgeen kan leiden tot beschadigingen.
Hoe vaak reinigen?
De reinigingsfrequentie is vergelijkbaar met die van andere materialen. Er is geen algemene richtlijn te geven. Zo heeft de zichtbaarheid van vervuiling te maken met bijvoorbeeld de glansgraad en de kleur van de plantenbak, de plaats van de plantenbak, onder de boom, in de schaduw, etc.